vineri, 12 august 2016

Importanta unui ceas "destept" la antrenamente si concursuri

Cele mai des intalnite intrebari cand vine vorba de subiectul "ceasul de bicicleta" este "de ce sa imi cumpar asa ceva" si daca o fac "ce anume sa aleg". In dreptul acestor intrebari o sa imi pun si eu rapunsul si punctul de vedere. Nu voi intra prea mult in detalii tehnice ci voi vorbi despre utilitatea lor.


Ei bine este un gadget ce nu ar trebui sa lipseasca de pe nicio bicicleta deoarece este foarte util din foarte multe puncte de vedere. Pai sa vedem...in primul rand vrei sa vezi cu ce viteza mergi, cati km ai parcurs si cu ce puls... Dupa care poate ai vrea sa mai vezi care a fost viteza maxima, cate calorii ai ars, altitudinea, ce diferenta de nivel ai avut pe traseu, etc. Uneori vrei sa salvezi tura dupa care sa o trimiti prietenilor. Acestea sunt doar cateva din multitudinea de variante ce le avem la indemana. Acum depinde pt ce vrei sa il folosesti, fie doar pt informatie si multumirea ta sufleteasca fie sa intri in detalii si sa il folosesti alaturi de un plan de antrenament, cu zone de efort, zone in care sa te anunte atunci cand le depasesti. In cazul al doilea trebuie sa aprofundezi mai mult toate functiile ce ti le poate oferi un ceas de bike. Cert este ca ceasurile din ziua de azi iti pot oferi mult mai multe inforamtii destul de precise ce te ajuta sa evoluezi.


Ca exemplu va pot povesti cum intr-un concurs am "stat" doar in parametrii in care stiam de la antrenament ca pot sa merg timp de doua ore. Cei din frunte erau mai bine pregatiti si daca ma chinuiam sa tin pasul cu ei, si totodata sa depasesc acesti parmetrii, probabil ca dupa prima ora "imi bubuia motorul". Stiam unde ma aflu ca pregatire in acel moment, am tinut cont de acest lucru si am ramas in acesti parametrii iar pana a final s-a dovedit a fi alegerea corecta deoarece doi din cei cinci aflati in frunte au cazut fizic iar eu mi-am continuat ritmul constant si am reusit sa urc pe locul trei. Acesta a fost unul din exemplele in care ceasul mi-a fost de ajutor.


In ultimii ani eu am folosit ceasurile de la brandul Suunto si sunt foarte multumit. Imi plac mult deoarece au un meniu usor, intuitiv ce poate fi folosit si de cei cu experienta redusa. Suunto Ambit3 Sport este ceasul pe care eu, impreuna cu colegii de la Dinamo-BikeXpert Racing Team, il folosim zi de zi. Este un partener de antrenament excelent deoarece are numeroase functii, pe care urmeaza sa vi le prezint in continuare.


Primul lucru pe care trebuie sa il remarcam este diversitatea de sporturi in care Suunto poate asista utilizatorul. Alergarea si ciclismul sunt cele care ies in fata, dar producatorii afirma ca ceasul este rezistent la apa pana la adancimea de 50 de metri, acest lucru facandu-l disponibil si pentru inot sau triatlon.
Ca orice alt dispozitiv de profil, inregistreaza viteza curenta si medie, pulsul, distanta, cadenta, altitudinea, diferenta de nivel etc. Suunto pluseaza aici cu capacitatea de a naviga prin GPS si a crea rute, primind indicatii in timp real legate de pozitia fata de destinatia finala. Pe deasupra, ofera coordonatele exacte ale locatiei in care utilizatorul se afla, dispunand de asemenea si de o busola.


Aplicatia pentru smartphone Suunto Movescount permite conectarea prin bluetooth cu ceasul, telefonul servind ca un al doilea ecran care faciliteaza navigarea prin meniu. Tot aici se pot salva automat toate activitatile efectuate pentru a tine evidenta acestora si pentru a construi diferite statistici. Cu ajutorul aplicatiei iti poti crea un antrenament personalizat si il poti incarca pe dispozitiv, astfel ca, in timpul unei activitati, primesti atentionari vizuale si sonore in legatura cu inceperea sau terminarea unui interval. In ceea ce ma priveste, aici am optiunea de ai verifica pe sportivii nostrii ce tip de antrenament au urmat intr-o zi anume. De asemenea, trebuie sa specificam ,pentru utilizatorii inraiti ai renumitei aplicatii, ca Suunto permite incarcarea in mod automat pe Strava a unei activitati, dupa terminarea acesteia.


Un alt aspect prin care Ambit3 impresioneaza este acela ca este capabil, prin conexiunea cu telefonul, sa primeasca notificari. Orice de la mesaje si apeluri pierdute, pana la noutati de pe retelele de socializare.

Cu ceasul Suunto Ambit3 Sport putem profita din plin de puterea tehnologiei, cu ajutorul careia ne putem crea antrenamente mai bine organizate, lucru care implica automat imbunatatirea performantelor sportive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu