sâmbătă, 25 iunie 2011

Turul României 2011

Turul României 2011 a fost cea de-a 48-a ediție a turului ciclist al României.
Cei aproximativ 1.400 de kilometri ne-au purtat de la malul mării până pe Transfăgărășan, la Bâlea Cascadă.

Turul a debutat cu un pluton de 69 de rutieri, de la 12 echipe, după ce trei echipe, naționala Serbiei, Restore EBH Cycling Team din Olanda și Manisaspor Cycling Team din Tucia, nu s-au mai prezentat, inițial fiind anunțați 96 de cicliști. Traseul inițial cuprindea 20 sprinturi intermediare și 15 cățărări, dintre care una de categorie specială (Bâlea Lac), șase de categoria A, una de categoria B și 8 de categoria C. Totuși, ascensiunea de la Bâlea Lac a fost anulată cu o zi înaintea etapei, sosirea facându-se la Bâlea Cascadă (altitudine 1.218 m), deoarece drumul până la Bâlea Lac era înzăpezit, iar siguranța cicliștilor nu putea fi asigurată. Sosirea ultimei etape a fost programată pe data de 11 iunie la Arcul de Triumf din București, turul revenind în capitală după nouă ani.
O noutate este apariția de anul acesta a tricoului acordat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român celui mai bine clasat sportiv în clasamentul turului, care face parte din Programul Olimpic Român.

Ediția din acest an a fost transmisă de televiziunea constănțeană Neptun TV , în calitate de partener oficial, sub forma unui amplu rezumat al fiecărei zi de concurs. Din dotarea acestora pentru cursă a făcut parte inclusiv un elicopter.

Prolog

Sâmbătă, 4 iunie: Bulevardul Mamaia, contratimp individual, 8 km

Startul ediției Turului României s-a dat Sâmbătă dimineață la ora 9:00, cu prologul desfășurat pe Bulevardul Mamaia sub formă de contratimp individual, dus-întors pe porțiunea dintre hotelurile Flora și Caraiman. Învingător în prolog a fost bulgarul de 20 de ani Yovcho Yovcev de la echipa italiană Cycling Team Friuli, care s-a clasat la 6 secunde în fața rutierului grec Ioannis Tamouridis și la 23 de secunde în fața campionului din anul precedent Vladimir Koev.
Pentru mine a fost un inceput bunicel, tinand cont ca aceasta proba nu ma favorizeaza. Am reusit sa termin pe locul 24 cu 11,38min pe o distanta de 8km. Dar greul abia incepea deoarece urma la doar cateva ore o etapa de 184 km.

Etapa 1

Sâmbătă, 4 iunie: Constanța – Hârșova – Viziru – Brăila, 184 km

Prima etapă de fond s-a desfășurat în aceeași zi cu prologul, startul în cursă fiind dat la ora 14:00. Traseul nu a pus probleme deosebite cicliștilor, fiind în mare parte plat. Inițial s-a format un grup de evadați, care a reușit să pună treptat între el și pluton o diferență de peste 5 minute, aceasta ajungând la un maxim de 13 minute și 40 de secunde. Pe parcurs s-a mai format un grup mai mic de evadați de 2 apoi 4 cicliști, care a reușit să se distanțeze la 3 minute și 10 secunde, diferența fiind recuperată mai apoi de pluton. Grupul inițial de evadați a reușit să ajungă la final, iar victoria s-a decis la sprint. Îningător a fost italianul de 21 de ani Christian Grazian, de la aceeași echipă ca și câștigătorul prologului, după ce acesta câștigase și unul din sprinturile intermediare, la Nicolae Bălcescu. Grupul favoriților la victoria în tur a sosit la 15 minute și 16 secunde de învingătorul de etapă. Tricoul galben de lider l-a îmbrăcat la sfârșitul etapei germanul Heinrich Berger de la Mazicon București, el fiind rutierul cel mai bine clasat în prolog din grupul de evadați. Media orară a fost de 42,3 km/h.
In primul grup de evadati am reusit sa fiu si eu impreuna cu colegul meu Rusu. M-am comportat destul de bine pe intreaga etapa, singurele probleme au aparut pe final in ultimi 10 km cand cativa carcei nu mi-au dat pace si din cauza atacurilor pt victorie am dat 1,40min de primi sositi.Am incheiat aceasta etapa pe locul 17 si am urcat in clasamentul general pe locul 14.

Etapa 2

Duminică, 5 iunie: Brăila – Tecuci – Bârlad – Vaslui, 187 km

A doua etapă a turului a fost câștigată de grecul Ioannis Tamouridis de la Tableware, după o evadare pornită aproape de debutul etapei. Evadarea s-a format inițial împreună cu moldoveanul Victor Mironov și germanul Lars Bartlau de la Profiline. Diferența acestora față de pluton ajunsese înainte de sprintul de la Tecuci la peste șapte minute. Un grup de cinci urmăritori a pornit după aceștia și i-a ajuns la kilometrul 80 al cursei. Tamouridis alături de Yovcho Yovchev, unul dintre urmăritori, aveau să se desprindă din nou de grupul fruntaș și să ajungă la sosire împreună, grecul terminând cu două secunde în fața bulgarului. Grupul de urmăritori a sosit la două minute și 19 secunde în timp ce restul plutonului a ajuns la 11 minute și 11 secunde de învingător. Astfel, deoarece a sosit cu grupul de urmăritori, românul Andrei Nechita a preluat tricoul galben trecând la conducerea clasamentului general, cu un avans de 26 de scunde față de Angelo Ciccone și de 8 minute și 53 de secunde față de al treilea clasat, germanul Henrich Berge.
In aceasta etapa am sosit cu plutonul terminand pe locul 23 si incercand sa imi recapat energia pierduta cu o zi inainte.Tot in aceasta am preluat tricoul albastru de la Nechita pe care l-am purtat pana la finalul turului.

Etapa 3

Luni, 6 iunie: Vaslui – Roman – Târgu Frumos – Botoșani, 149 km

Etapa a treia a fost câștigată de olandezul Peter Merx de la echipa germană Profiline, care i-a devansat la sprintul final pe Vladimir Koev, Sergiu Cioban și Christoph Spiringer. Tricoul galben a sosit cu plutonul la 57 de secunde de învingător, astfel că Andrei Nechita a rămas lider în clasamentul general. Sergiu Cioban de la Tusnad Cycling Team și Christoph Spiringer de la Tableware s-au aflat într-o evadare încă de la kilometrul 11, iar pe parcurs acestora li s-au alăturat Fabio Masotti, Piergiacomo Marcolina și Peter Merx, în această componență ei mărind diferenața față de pluton la 3 minute și 30 de secunde. Piergiacomo Marcolina a câștigat cele trei sprinturi ale zilei, iar Christoph Spiringer cele patru cățărări. Caravana a fost transbordată la 50 de kilometri de locul de start programat inițial, până la Bălcești, din cauza drumurilor impracticabile, etapa fiind scurtată astfel de la 200 la doar 149 de kilometri.
O etapa care nu a adus prea multe schimbari in clasamentul general, o etapa in care au fost multe incercari de evadare, datorita traseului, iar viteza medie a fost destul de mare.Am terminat la pluton pe locul 27.
Etapa 4

Marți, 7 iunie: Botoșani – Bucecea – Siret – Rădăuți - Câmpulung Moldovenesc - Suceava, 226 km

Etapa a patra a fost câștigată de bulgarul Vladimir Koev de la Konya Torku Șekerspor-Vivelo, care a ajuns la sosire alături de grecul Ioannis Tamouridis, cu un avans de 8 minute și 24 de secunde față de restul plutonului. Aceștia s-au detașat de pluton pe prima cățărare a zilei, la vârful căreia au ajuns împreună cu rutierii Christoph Spiringer și românul Ștefan Morcov. Astfel, Tamouridis s-a apropiat la 3 mintute și 46 de secunde de tricoul galben care a rămas tot la românul Andrei Nechita, în timp ce bulgarul Koev avea o întârziere de 14 minute și 27 de secunde. Victor Mironov a câștigat sprintul de la Siret, Krisztian Lovasssy pe cel de la Rădăuți, Tamouridis la Câmpulung Moldovenesc, iar Spiringer a câștigat cățărările de la Sucevița și Koev pe cea de la Sadova, toate de categoria A.
A fost o etapa foarte grea datorita lungimii ei si a catararilor de categoria A. De asemenea, tricoul galben neavand o echipa foarte puternica care sa duca trena toata etapa, au aparut multe atacuri, plutonul find inpartit in mai multe acesta regrupandu-se abia in ultimii 15km. In aceasta etapa m-am simtit destul de bine si am reusit sa termin pe locul 11.
Etapa 5

Miercuri, 8 iunie: Târgu Neamț – Toplița – Reghin – Târgu Mureș, 164 km

A cincea etapă a turului a fost câștigată la sprint de maghiarul Kristian Lovassy, care i-a devansat pe podium pe Florin Saveliu de la Mazicon București și pe Piergiacomo Marcolina de la Cycling Team Friuli. Restul plutonului a sosit cu același timp, iar purtătorii tricourilor nu s-au schimbat după această etapă. Germanul Christoph Spiringer a câștigat cele două cățărări ale zilei. Etapa a fost scurtată din nou, din cauza drumurilor, la numai 164 de kilometri.
O etapa linistita,in care nu s-au intamplat multe, plutonul ruland compact pana la final. Am terminat pe locul 15 iar la general eram pe locul 12.Etapa 6

Joi, 9 iunie: Târgu Mureș – Mediaș – Sibiu, 145 km

Etapa dinaintea Transfăgășanului a fost una mai ușoară, cu doar trei cățărări de categoria C. Câștigătorul etapei a fost italianul Christian Grazian, aflat la a doua victorie în tur, după cea de la Brăila din prima etapă. Acesta a devansat la sprintul final un grup de șase cicliști, iar grupul favoriților a sosit la 52 de secunde.
O etapa in care m-am simtit destul de bine, incercand tot timpul sa ma alatur actiunilor care au avut loc, mai ales pe final unde au fost doua dealuri de viteza.Am terminat aceasta etapa pe locul 29.


Etapa 7

Vineri, 10 iunie: Sibiu – Avrig – Bâlea Cascadă, 57 km


Etapa a șaptea a turului se anunța una dintre cele mai dificile ale ediției din acest an. În varianta prezentată înaintea turului aceasta avea 75 de kilometri, iar sosirea era planificată în ascensiune la Bâlea Lac, cățărare de categorie specială, la altitudinea de 2.020 de metri. Totuși se prevedea posibilitatea ca parcurgerea Transfăgărășanului să nu se poată face până la Bâlea Cascadă, din cauza zăpezii. Ceea ce s-a și întâmplat: cățărarea până la Bâlea Lac a fost anulată cu o zi înaintea etapei, iar finalul etapei a fost reprogramat la Bâlea Cascadă, altitudine 1.218 metri, cățărare de categoria A, la 57 de kilometri de start.Câștigător ale etapei a fost germanul Andreas Kenser de la Profiline, urmat în ordine la distanțe de peste 40 de secunde de Georgi Georgiev, Vladimir Koev, Ioannis Tamouridis și Alexander Braico. Tricoul galben, Andrei Nechita, a sosit la 4 minute și 24 de secunde de învingătorul de etapă, păstrând tricoul și pentru ultima etapă cu un avans fragil de doar 19 secunde.
Una din cele mai grele etape deoarece a plouat torential toata cursa si a fost foarte frig.In aceasta zi intreaga echipa i-a dat o mana de ajutor tricoului galben, Nechita, deoarece acesta a intampinat cateva dificultati, ajutandu-l sa isi pastreze tricoul. Am incheiat aceasta etapa pe locul 26.


Etapa 8

Sâmbătă, 11 iunie: Brașov – Vălenii de Munte – Ploiești – București, 169 km

Ultima etapă a turului s-a terminat la Arcul de Triumf, în București, fiind decisă la sprint masiv. Câștigător a ieșit italianul Fabio Masotti de la echipa San Marco Concrete, în fața maghiarului Krisztian Lovassy și a grecului Ioannis Tamouridis. Liderul clasamentului general, Andrei Nechita, a sosit al nouălea în grupul învingătorului de etapă, apărându-și astfel avansul la general, pentru a deveni câștigătorul Turului României ediția 2011.
A fost una din cele mai rapide etape, viteza medie fiind de 46 km/h, si una destul de grea deoarece din start am avut o catarare de categoria A. Inca de la inceput,de pe catarare, s-au format cateva grupuri de evadati acestea fiind prinse de pluton in ultimi 50 km. La final am incercat sa il lansam pt sprint pe Alex, dar acesta nu a reusit sa ocupe decat locul 6. Eu am sosit pe locul 24 si am incheiat acest tur pe locul 14 la general si locul 2 in clasamentul tricoului albastru dedicat celui mai bun roman.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu