marți, 29 aprilie 2014

De ce nu şi-a asigurat Răzvan Jugănaru bicicleta?

Acesta este titlul articolului ce l-am gasit pe Biciclistul.ro in urma furtului bicicletelor noastre. Sincer ma bucur ca cineva a judecat la rece si a pus aceste intrebari. In cele ce urmeaza ma voi stradui sa raspund la fiecare din ele si voi incerca sa povestesc ce s-a intamplat la Cluj si cum au fost furate. In urma a ce a scris Emilian si ce voi scrie eu, sper sa trageti cateva concluzii si sa nu faceti aceleasi greseli ca mine.


Voi incepe cu povestirea:
Miercuri 23.04 m-am deplasat la Cluj impreuna cu colegii de la Dinamo pentru un concurs de sosea de 4 etape (doua fonduri, un contratimp si un circuit). Cursa era programata de joi pana duminica, doar ca duminica se desfasura in paralel si Maratonul Fagetului. Mi-am facut calculele de acasa sa alerg primele trei zile la sosea si ultima la Mtb. Totul era ok mai ales ca sambata aveam un contratimp de 20 km dupa care puteam sa ma recuperez bine pentru ziua urmatoare. Pe hartie totul arata bine: doua fonduri la care sa merg "blana", un contratimp ce nu dura foarte mult (deci refacere) iar duminica "full gas". Tragnd linie totul se pupa perfect asa ca mi-am luat cu mine ambele biciclete (sosea si mtb).

Seara, cand am ajuns la Cluj, primul lucru am mers sa ne cazam, apoi la masa dupa care am descarcat bicicletele. Asa cum se procedeaza de obicei, mecanicul nostru le-a pregatit de cursa pe cele de sosea si le-a pus inapoi in duba. Stiind ca nu am nevoie pana duminica de mtb am vrut sa il duc in camera sa nu ne incurce. In timp ce mergeam cu bikeul spre camera ma intalnesc cu Nea Bebe, antrenorul celorlalte doua colege de la Giant, ce depozita bicicletele intr-o camera de la receptie. Mi-a spus ca nu are rost sa o mai duc in camera ca acolo sunt in siguranta si ca nu s-a furat niciodata nimic mai ales ca langa acea camera activeaza si un paznic. La aceasta discutie au asistat si administratorul impreuna cu paznicul care au intarit afirmatia lui Nea Bebe. Vazand atata siguranta mi-am pus si eu bicicleta alaturi de celelalte doua Giant-uri ale echipei. In acea camera erau inca doua biciclete.

Zilele au trecut, bicicletele au stat foarte bine acolo pana sambata dimineata cand, mecanicul nostru si cu administratorul au descoperit ca nu mai erau. Bineinteles ca la inceput am crezut ca e o gluma si am mers sa verific. Din pacate nu era o gluma, iar din camera lipseau trei biciclete:

Razvan Juganaru serie: GL2V2995 , Giant model : Xtc Advanced SL 0 Aproape 8.000 E

Cojocaru Monica serie: GK3C349 sau GK3C688 , Giant model Xtc Advanced 27.5 4 white/blue Aproximativ 4.000 E

Beata Piringer serie: GM3B324 , Giant model Xtc Advanced 27.5 2 blue/orange Aproximativ 4.000 E

Am constat ca geamul era fortat cu ranga si din camera lipseau doar cele trei Giant-uri. Am aflat imediat ca paznicul dormise adanc chiar in fata usii unde se intamplase jaful fara sa auda nimic. Rectia mea de moment a fost destul de urata dar mi-am dat seama ca principala vina pt disparitia lor o aveam eu deoarece nu ar fi trebuit sa ma incred in cuvintele acelor oameni. Mi-am dat seama repede ca se actionase la pont si ca cineva dintre noi daduse informatii exacte. Am incercat sa studiez putin reactia oamenilor si gesturile lor...dar vom vedea.

La scurt timp a aparut politia...presa...declaratii...amprente...telefoane...interventii...cunostiinte...etc...toate in incercarea de a da de urma hotilor. In urma tam-tamului mediatic ce s-a facut pe langa acest furt sunt sigur ca hotii nu le vor scoate la iveala prea curand sau vor incerca sa le dezmembreze. Dar voi face tot ce imi sta in putinta sa dau de urma bicicletelor si va fi vai de cel ce a facut asta daca imi va intra in maini.

Vreau sa multumesc de 1000 de ori absolut tuturor ce m-au ajutat si ma ajuta in orice fel(fie cu distribuirea pe facebook, fie cu informatii) si va promit ca nu voi ramane dator. Mii de multumiri !!!

Iar daca acest articol a venit un urma unui alt articol al prietenului Emilian Nedelcu de la Biciclistul.ro voi incerca sa raspund la intrebarile ce probabil si le pun multi:

"Prima întrebare care-mi vine în minte: de ce nu a dormit Răzvan Jugănaru cu bicicleta în cameră? Doar nu era prima oară când ar fi făcut acest lucru. În ştirea PRO TV se spune că n-ar fi avut loc în camera în care a dormit Răzvan Jugănaru. N-am înţeles dacă în camera în care a fost cazat Răzvan au mai fost şi alţi sportivi, dacă a fost singur, cât de mare era încăperea şi dacă, într-adevăr, nu era spaţiu pentru depozitarea bicicletei acolo. Aici am oarecare îndoieli, pentru că dacă într-o cameră încape un pat, măcar rezemată de acesta încape şi bicicleta."

Am povestit mai sus de ce nu am dormit cu ea in camera si ce anume m-a determinat sa nu fac asta. Camerele erau de 8 persoane , destul de inghesuite, dar in care as fi putut sa imi tin bike-ul...Greseala mea...

"O altă întrebare: de ce nu şi-a asigurat Răzvan Jugănaru bicicleta care valora 8.000 de euro? Răspunsul este simplu: în România niciun asigurator nu-ţi asigură bicicleta. Exisă o situaţie în care bicicleta poate fi inclusă într-o asigurare, dar nu l-ar fi ajutat pe Răzvan Jugănaru în niciun fel. Bicicleta poate fi asigurată doar în cadrul unei asigurări de locuinţă la un loc cu alte bunuri pe care asiguratul le posedă, ceea ce e cam stupid, pentru că bicicleta o foloseşti ca să te deplasezi, nu e un şifonier, niciun televizor. Nu înţeleg de ce nu se poate asigura bicicleta la fel cum asiguri o maşină. Care e problema?"

M-am interesat de mai multe ori de asigurarile de biciclete. La noi in tara momentan nu exixta asa ceva. Raspunsurile ce le-am primit au fost de genul ca sunt foarte usor de furat si ar aduce pierderi mari companiilor de asigurari. In alte tari exista astfel de asigurari dar din cate am inteles sunt foarte scumpe.

"Ah, încă o chestie, pe care a spus-o Dan Mazilu într-un comentariu pe Facebook şi care mi se pare foarte corectă: pentru astfel de biciclete, care sunt foarte scumpe, ar merita o investiţie în nişte dispozitive de urmărire prin GPS şi SMS. Şi astfel de soluţii nu costă chiar atât de mult încât să nu-ţi dea mâna s-o faci, mai ales dacă eşti o echipă profesionistă care te respecţi, cum ar trebui să fie Giant."

Da...m-am interesat si am discutat in ultima vreme despre aceste sisteme de urmarire prin GPS. Am vb cu cativa cunoscatori ai acestor sisteme si mi-au spus ca nici acestea nu sunt 100% sigure deoarece semnalul pe care il primesti nu este foarte exact, adica este pe o raza cu o marja destul de mare. Daca sunt furate si tinute in beciuri sau locuri unde nu este semnat GPS nu pot fi detectate plus ca cei care fura stiu si ei despre aceste sisteme si primul lucru care il fac este sa caute acest dispozitiv. Oricum, in momentul de fata, acest dispozitiv este prima arma importanta in fata hotilor dr biciclete. Cu siguranta pe viitor voi trata mult mai serios acest subiect.

Inca o data va multumesc tuturor pt sprijinul acordat si sper din tot sufletul sa le gasim!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu