miercuri, 2 mai 2012

Secretele unui concurs de mountain bike reusit – partea a II-a


Dupa cum v-am spus data trecuta, voi posta cateva interviuri mai vechi facute impreuna cu bunul meu prieten Marius Petrache la Azuga despre biciclete, concursuri, alimentatie si toate chestiile astea legate de ciclism si mai exact de MTB. Toate aceste interviuri sunt preluate de pe Mbike.ro, mai exact :

http://www.mbike.ro/2011/07/secretele-unui-concurs-de-mountain-bike-reusit-–-partea-a-ii-a/

Acestea fiind spuse voi trece la cel de-al doilea interviu :

In continuarea articolului de acum doua saptamani, iti mai prezentam cativa asi pe care ii au in maneca doi dintre cei mai buni mountain bikeri romani. Pentru a avea succes in cadrul unui concurs de mountain bike trebuie sa tratezi toate aspectele acestuia cu maxima seriozitate, de la cum iei startul pana la ce raport placa-pinion folosesti.



Cum iei startul cat mai bine?

Depinde despre ce tip de cursa vorbim incepe Marius Petrache. Pornesti de pe foaia mare, iar ca pinion, de pe unul de la 20 de dinti in sus, in cazul maratoanelor. La XC totul e mult mai rapid. Pornesti de pe pinion mai mic. Trebuie sa fii atent la ingustari de drum, schimbari de directie. Sa dai din coate. Startul mai depinde si de traseu, daca e single track, dar majoritatea starturilor sunt late. Oricum trebuie sa pleci cat mai din fata.

Razvan Juganaru adauga Un start bun nu e vital daca ai de parcurs peste 60 de kilometri. Daca esti la un semimaraton sau XC atunci deja este important sa pleci bine, dar daca ai 4-5 ore este timp suficient sa recuperezi. Trebuie sa fii atent sa nu te agati in alti concurenti.

In ce portiune a cursei te alimentezi?

Alimentarea este o problema foarte subiectiva. Depinde de la om la om. Fiecare are metabolismul sau si particularitatile sale. Cu alte cuvinte, nu exista o reteta sigura. De obicei la finalul urcarii este cel mai bine sa mananci este de parere Marius. Sau daca nu este foarte abrupta, chiar si pe urcare. Daca avansul iti permite, poti manca. Trebuie sa iti dai seama la ce distanta sunt adversarii tai, fie ca sunt in spate sau in fata. Golurile apline sunt un loc foarte bun pentru asa ceva, dar in general trebuie sa ai vizibilitate.




Razvan intareste spusele lui Marius. Unde iti permite terenul. Daca simti nevoia si poti, bea ceva, dar depinde daca iti permite traseul. Pe coborare, eu nu prea ma alimentez, mai ales daca sunt denivelari sau gropi. Plus ca trebuie sa cantaresti situatiiile intr-o cursa. Poti alege sa cobori in viteza foarte mare sau sa mananci ceva pe coborare. In aceasta situatie sunt multe variabile: daca esti spre finalul cursei si esti in frunte, multi aleg sa traga de ei si sa isi pastreze locul. Daca este pe la mijlocul cursei, atunci poate este mai intelept sa te alimentezi, dar cum zis, si tin sa subliniez, acest lucru depinde de conjunctura.

Cat de des te hidratezi?

Trebuie atat sa te hidratezi, cat si sa te alimentezi inainte sa ti se faca sete sau foame pentru ca atunci este prea tarziu dezvaluie Razvan. Nutrientilor le trebuie o perioada pana se absorb si chiar aceasta perioada poate fi cea critica intr-un concurs. De obicei, eu mananc un gel si un baton pe ora. Daca este un concurs unde se fuge tare, ma rezum doar la gel, pentru ca organismului i-ar fi mai greu sa digere un baton.

La aceeasi intrebare Marius raspunde Cat mai des. Este un reflex, trebuie sa te hidratezi preventiv. Mereu beau cate putin, pentru ca hidratarea este un proces continuu.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu